Nieuws

Nieuwe ballon in 2021!

donderdag 22 oktober 2020
GROOT NIEUWS!
Het (halve) ballonseizoen zit er weer op, maar we zijn alweer bezig met 2021. Er wordt volgend jaar een nieuwe 6 persoons ballon in de vaart genomen die onze oude 6 persoons ballon gaat vervangen. Deze ballon is net als onze kleinere 3 persoons ballon geheel in eigen huisstijl uitgevoerd. De registratie zal PH-EPL worden. Verwachting is dat de ballon in februari klaar is! 


WE MOGEN WEER!!! (Update 10 juli)

dinsdag 30 juni 2020
Goed nieuws vanuit Den Haag! Per direct zijn ballonvaarten binnen 1,5 Meter ook weer toegestaan! Wij waren tot voor kort nog een van de weinige branches waarvoor de versoepelingen van de afgelopen maanden niet gold. Echter na overleg van onze "Corona Werkgroep" met het Ministerie gelden voor ons nu ook de versoepelingen. Dit houdt in dat we weer met passagiers binnen 1,5 Meter een ballonvaart mogen maken.
Uiteraard hebben we ons wel aan het goedgekeurde protocol te houden. Dit houdt in dat alle passagiers verplicht zijn tot het dragen van een mondmasker. Ook dient u gezond te zijn en geen "corona gerelateerde" klachten te hebben. Wij desinfecteren onze mand voor elke vaart
. Op het startveld dient een "triageformulier" te worden ingevuld waarin u verklaart geen "corona gerelateerde" klachten te hebben en recentelijk niet met corona in aanraking te zijn geweest. Inmiddels staat er een nieuwe planning op de website waarop ingeschreven kan worden. Wij hopen u een mooie ballonvaart aan te bieden deze zomer en hebben er weer zin in! :)

Update ballonvaren met passagiers!

vrijdag 29 mei 2020

Helaas hebben we vandaag slecht nieuws ontvangen.  Het ingediende protocol van onze branchevereniging om met passagiers te mogen ballonvaren is nog niet goedgekeurd door het ministerie. Er moet een nieuw protocol worden ingediend en opnieuw ter goedkeuring worden aangeboden.  Er wordt dan door het ministerie gestreefd om per 1 juli de maatregelen te versoepelen.

Dit houdt dus in dat zoals het nu lijkt we niet eerder met passagiers mogen varen dan vanaf 1 juli as. Wij zijn dus helaas genoodzaakt om alle vaarten die in juni gepland staan af te zeggen en iedereen opnieuw in te plannen vanaf 1 juli. Iedereen die al ingepland staat wordt vanaf zaterdag 30 mei hiervoor benaderd.

Mocht er echter nog iets veranderen en de maatregelen vroeger versoepeld worden dan passen we de planning uiteraard direct weer aan.

Dit is erg vervelend, zowel voor iedereen die al gereserveerd heeft als voor ons, echter streven we ernaar om vanaf 1 juli weer dagelijks volop te gaan varen om iedereen de lucht in te krijgen. Waar nodig plannen we extra vaarten. Dit zal afhankelijk zijn v/h aanbod.

Graag tot snel bij ons in de mand!

Update ballonvaren in deze tijden.

donderdag 7 mei 2020

Laatste update betreffende ballonvaren in deze tijden:
Wij mogen sinds kort solo of met gezinsleden van de piloot ballonvaren!
Er is door onze branche-organisatie inmiddels ook een protocol opgesteld om onder voorwaarden weer veilig te kunnen ballonvaren met passagiers. Dit protocol is inmiddels ter goedkeuring aangeboden bij het Ministerie van Economische zaken en het RIVM. We verwachten u dan ook binnenkort weer te kunnen verwelkomen in onze mand! Onze voorlopige planning staat al op onze website en daar kan al op worden ingeschreven. Mocht het eerder mogelijk zijn dan passen we deze planning direct aan.

Zie hiervoor onze "Geplande vaarten" pagina op deze website.

 

 

`Groundcrew training` voor alle crewleden van Westerwolde Ballooning

maandag 2 maart 2020

Per 8 april dit jaar treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking voor balloonoperators. Dit houdt in dat alle ballonbedrijven die commerciële ballonvaarten uitvoeren moeten voldoen aan nieuwe regelgeving opgesteld door de EU. Dit zijn nieuwe regels m.b.t. brevetten, opleiding en training. Afgelopen jaar zijn er ook al nieuwe regels van kracht geworden m.b.t. het uitvoeren van ballonvaarten. Dit houdt in een stukje veiligheidsmanagement en aanvullende maatregelen zoals bijvoorbeeld een branddeken in de mand en een registratie en evaluatie van potentiele gevaren en incidenten.

In het kader van deze regelgeving die 8 april ingaat moeten alle piloten
bijvoorbeeld naast een jaarlijkse "Refreshment" nu ook deelnemen aan een "Pilot Safety Training". Tevens moeten ervaringseisen bijgehouden worden en dient er iedere 3 jaar een "checkvaart" te worden gedaan.

Tevens moet ieder crewlid die betrokken is bij het uitvoeren van ballonvaarten een `Groundcrew training` hebben gehad. Eerder al hebben we een bijeenkomst gehad met z`n allen om een aantal praktijksituaties en potentiele gevaren door te nemen. Hierbij werd ook om input gevraagd van crewleden zelf wat zij als potentieel gevaar zien. Aan de hand hiervan zijn een aantal maatregelen genomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pylonen rond de ventilator om omstanders op afstand te houden en juist gebruik van de quick release (touw wat de ballon vast zet aan de auto).

   

Als aansluiting hierop is 29 februari jongsleden het theoretische gedeelte doorgenomen. Na eerst te hebben genoten van een warm buffet kreeg na afloop ieder crewlid een lijst met 10 vragen over situaties die zich tijdens een ballonvaart (kunnen) voordoen. 


Alle antwoorden werden verzameld en na afloop besproken. Het was goed om te zien dat alle crewleden een ruime voldoende scoorden en weten waar de potentiele gevaren liggen bij een ballonvaart.

                                  

                                                  

1 crewlid had zelfs alle vragen goed en kreeg nog een "prijsje". Alle crewleden mochten het certificaat in ontvangst nemen dat ze hebben deel genomen aan de "Groundcrew training".  Op naar een nieuw ballonseizoen met hopelijk weer vele mooie en veilige ballonvaarten! :)