Nieuws

Update ballonvaren in deze tijden.

donderdag 7 mei 2020

Laatste update betreffende ballonvaren in deze tijden:
Wij mogen sinds kort solo of met gezinsleden van de piloot ballonvaren!
Er is door onze branche-organisatie inmiddels ook een protocol opgesteld om onder voorwaarden weer veilig te kunnen ballonvaren met passagiers. Dit protocol is inmiddels ter goedkeuring aangeboden bij het Ministerie van Economische zaken en het RIVM. We verwachten u dan ook binnenkort weer te kunnen verwelkomen in onze mand! Onze voorlopige planning staat al op onze website en daar kan al op worden ingeschreven. Mocht het eerder mogelijk zijn dan passen we deze planning direct aan.

Zie hiervoor onze "Geplande vaarten" pagina op deze website.

 

 

`Groundcrew training` voor alle crewleden van Westerwolde Ballooning

maandag 2 maart 2020

Per 8 april dit jaar treedt een nieuwe Europese regelgeving in werking voor balloonoperators. Dit houdt in dat alle ballonbedrijven die commerciële ballonvaarten uitvoeren moeten voldoen aan nieuwe regelgeving opgesteld door de EU. Dit zijn nieuwe regels m.b.t. brevetten, opleiding en training. Afgelopen jaar zijn er ook al nieuwe regels van kracht geworden m.b.t. het uitvoeren van ballonvaarten. Dit houdt in een stukje veiligheidsmanagement en aanvullende maatregelen zoals bijvoorbeeld een branddeken in de mand en een registratie en evaluatie van potentiele gevaren en incidenten.

In het kader van deze regelgeving die 8 april ingaat moeten alle piloten
bijvoorbeeld naast een jaarlijkse "Refreshment" nu ook deelnemen aan een "Pilot Safety Training". Tevens moeten ervaringseisen bijgehouden worden en dient er iedere 3 jaar een "checkvaart" te worden gedaan.

Tevens moet ieder crewlid die betrokken is bij het uitvoeren van ballonvaarten een `Groundcrew training` hebben gehad. Eerder al hebben we een bijeenkomst gehad met z`n allen om een aantal praktijksituaties en potentiele gevaren door te nemen. Hierbij werd ook om input gevraagd van crewleden zelf wat zij als potentieel gevaar zien. Aan de hand hiervan zijn een aantal maatregelen genomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pylonen rond de ventilator om omstanders op afstand te houden en juist gebruik van de quick release (touw wat de ballon vast zet aan de auto).

   

Als aansluiting hierop is 29 februari jongsleden het theoretische gedeelte doorgenomen. Na eerst te hebben genoten van een warm buffet kreeg na afloop ieder crewlid een lijst met 10 vragen over situaties die zich tijdens een ballonvaart (kunnen) voordoen. 


Alle antwoorden werden verzameld en na afloop besproken. Het was goed om te zien dat alle crewleden een ruime voldoende scoorden en weten waar de potentiele gevaren liggen bij een ballonvaart.

                                  

                                                  

1 crewlid had zelfs alle vragen goed en kreeg nog een "prijsje". Alle crewleden mochten het certificaat in ontvangst nemen dat ze hebben deel genomen aan de "Groundcrew training".  Op naar een nieuw ballonseizoen met hopelijk weer vele mooie en veilige ballonvaarten! :)

NIEUW! Klazienaveen toegevoegd als vast startveld!

dinsdag 28 januari 2020

Met ingang van het nieuwe ballonseizoen is Klazienaveen als nieuw vast startveld toegevoegd. 
Aan de "Lange Spruitstraat 73" in Klazienaveen ligt direct naast Buurtgebouw "De Molen" het veld. De eerste vaart vanaf deze locatie is ook al gepland namelijk 30 april (verzameltijd 18.45 uur).
Uiteraard staat deze vaart ook tussen ons overzicht van "Geplande vaarten"

Winter at Tantora Balloonfestival in Al Ula (Saoedi Arabie)

dinsdag 14 januari 2020

Op uitnodiging van de Nederlandse organisatie uit Hengelo hebben wij van 2 t/m 11 januari 2020 deel genomen aan het "Tantora Balloonfestival" in Al Ula (Saoedi Arabië). Aan dit evenement hebben in totaal 100 ballonnen deelgenomen. We hebben 5 prachtige ballonvaarten gemaakt, de meeste over "Madain Saleh". Dit gebied staat op de lijst van "Unesco Werelderfgoed" en is voor publiek afgesloten. Dit gebied herbergt 131 graftombes die circa 2000 jaar geleden zijn gemaakt. Hier werden de doden begraven in de rotsen.

Tevens hebben we een wereldrecord gevestigd welke wordt vermeld in het "Guinness Book of Records".
We zijn met alle ballonnen in het donker op 1 lange rij van 2970 Meter gaan staan en met z`n allen tegelijk gaan branden. Dit zorgde voor een spectaculaire night glow en dit was nog nooit eerder vertoond.

Filmpje wereldrecord

Voor foto`s van dit evenement klik op onderstaande link.

Foto`s ballonfestival

Tevens is hiervan een spectaculair filmpje gemaakt, klik hiervoor op onderstaande link.

Filmpje  

Erik Pals 25 jaar ballonpiloot!

woensdag 27 november 2019

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Erik Pals een geslaagde examenvaart heeft gemaakt in Ootmarsum.

Vele mooie ballonvaarten heeft hij sindsdien mogen maken in binnen en buitenland. In totaal zijn er 2420 ballonvaarten gemaakt en daarmee heeft hij ruim 2800 uur in het luchtruim gehangen.

Hopelijk nog 25 jaar erbij. :)