Nieuws

Ochtendvaarten vanuit Ter Apel en Emmen

woensdag 26 juni 2019

Nieuw! Het is nu ook mogelijk om vanaf Emmen de magie van een ochtendvaart te beleven. Ervaar absolute rust met een wereld onder je die langzaam ontwaakt. Een opkomende zon en de nevel/grondmist op de grond zorgen voor een sprookjesachtige ballonvaart! 
Een ochtendvaart maakt u voor 129,- p.p. en voor kinderen t/m 12 jaar voor 110,- p.p.
Zie onderstaande link voor een overzicht van onze geplande vaarten die dagelijks wordt vernieuwd!
Geplande vaarten 


Crewlid worden?

woensdag 3 april 2019

Geïnteresseerd in een nieuwe hobby? Dan kun je je bij ons aanmelden als crewlid en onder begeleiding van een ervaren crewlid een keer meehelpen om te kijken of dit iets voor je is. Wij geven onze crewleden een onkostenvergoeding en af en toe mogen ze een keer mee in de ballon. Tevens organiseren we ieder jaar een "crewavond".  Zowel mannen als vrouwen kunnen crewen. Je moet minimaal 14 jaar zijn om bij ons te crewen.

Een rijbewijs, bij voorkeur BE, is natuurlijk handig, maar ook zonder kun je bij ons crewen.
De crew bezigheden bestaan uit: het samen rijden naar het opstijgterrein, het opbouwen van de ballon en na de start het volgen van de ballon. Dit gebeurt d.m.v. zicht, contact met de piloot via de radio en andere handige apps.
Zodra de ballon geland is wordt de ballon weer ingepakt en na de champagnedoop voor de passagiers rijden we weer terug.

Per ballonvaart zijn minimaal 2 crewleden nodig. De meeste vaarten vinden plaats van april t/m oktober. Dit gebeurt doorgaans in de avonduren circa 2 uur voor zonsondergang en soms in de ochtenduren vlak na zonsopkomst. Je kunt zo vaak crewen als je wil. Sommige crewleden helpen 1 keer in de maand en andere meerdere keren per week. De totale activiteit duurt circa 4-5 uur.


Heb je interesse dan kun je ons altijd even bellen op 0599-587878 of mailen naar info@westerwoldeballooning.nl  


Ballonvaren in de Alpen

maandag 4 februari 2019

Wij hebben van 12 t/m 19 januari jl. deelgenomen aan de 40e Internationale Ballonweek in Filzmoos (Oostenrijk).


Bijgevoegd link naar een filmpje van 2 prachtige ballonvaarten met zeer veel sneeuw!

Westerwolde Ballooning

maandag 9 april 2018

Op 8 april 2018 was het precies 25 jaar geleden dat Geert Pals zijn 1e vaart maakte met zijn eigen ballon de PH-RIK. Dit was de start van Westerwolde Ballooning. Dit jubileum hebben we met onze crewleden/piloten gevierd. Gezamenlijk hebben we een film gekeken over 25 jaar Westerwolde Ballooning en daarna konden we aanschuiven aan een heerlijk buffet. Tevens is er door RTV Noord een reportage over ons gemaakt. Onderstaand de links naar beide items.

Reportage RTV Noord   Film 25 jaar Westerwolde Ballooning

Crewbijeenkomst Veiligheidsmanagement

zaterdag 10 maart 2018

Met ingang van 2019 wordt voor een groot gedeelte de nieuwe Europese wetgeving van kracht voor de luchtvaart. Deze wetgeving houdt o.a. in dat ieder bedrijf wat commerciële vluchten/vaarten uitvoert  moet beschikken over een Veiligheidsmanagement Systeem. Dit houdt o.a. in dat alle (potentiële) gevaren die kunnen voorkomen tijdens een ballonvaart in kaart worden gebracht. Hiervoor moeten dan maatregelen worden bedacht om het risico zoveel als mogelijk en zo goed mogelijk te beperken.


Deze (potentiële) gevaren kunnen erg verschillend van aard zijn. Dit heeft uiteraard te maken met luchtwaardigheid en keuren van het materiaal, piloten die "up to date" zijn betreffende ervaring en "opfriscursussen". Maar ook de vaartuitvoering is erg belangrijk denk hierbij o.a. aan instructie van passagiers en crew. Omgang met het materiaal zoals bijvoorbeeld een ventilator of "quick release" (touw waarmee de ballon vast zit aan de auto voor de start). En niet te vergeten de weersomstandigheden waarmee gevaren wordt (niet te veel wind, geen regen in directe omgeving).

Wij hebben bij al onze crewleden en piloten geïnventariseerd welke gevaren zij zijn tegen gekomen in de praktijk of welke potentiële gevaren op de loer liggen. Uit deze lijst van punten hebben we 10 gevaren gehaald die eventueel kunnen voorkomen. Deze punten hebben we zaterdag 10 maart jl. met onze crewleden doorgenomen. Hier wordt dan besproken wat er eventueel kan gebeuren en hoe we deze gevaren het best kunnen voorkomen.


Het gaat te ver om alle maatregelen op te noemen maar 1 voorbeeld is de ventilator. Sommige omstanders willen graag even een foto maken van de binnenkant van de ballon en komen dan heel dicht bij de ventilator. Als mensen met lange haren of bijvoorbeeld een sjaal te dicht bij de ventilator komen en  het ronddraaiende blad "grijpt" de sjaal of de haren kunnen er uiteraard verwondingen optreden. Om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen gaan we met ingang v/h nieuwe seizoen tijdens al onze passagiersvaarten pylonen plaatsen rondom de ventilator. En zo zijn er 10 urgente actiepunten besproken tijdens deze leerzame middag. 


Gelukkig gebeuren er niet of nauwelijks ongelukken tijdens een ballonvaart en dat willen we uiteraard zo houden in de toekomst. Wij hopen dat deze bijeenkomst daar toe bijdraagt en de bedoeling is dat dit een terugkerend gebeuren wordt in de toekomst om deze potentiële gevaren te blijven evalueren en eventueel nieuwe te onderkennen. Laat het ballonseizoen 2018 maar beginnen! :)