Het ontstaan van Westerwolde Ballooning

Westerwolde Ballooning is ontstaan in 1993 toen Geert Pals z`n eerste eigen ballon kocht. Dit was een kleine 3 persoonsballon de PH-RIK.


PH-RIK (1e ballon) 


HUIDIGE LOCATIE NULWEG 15/17 TER APEL 

De familie werd er toen ook bij betrokken en een jaar later had zoon Erik ook z'n brevet. Het aantal ballonnen groeide en wat als een hobby begon groeide uit tot een professioneel ballonvaartbedrijf. Het bedrijf werd als VOF gerund door Geert en Erik Pals.


De oude locatie in Ter Apelkanaal bood niet meer genoeg ruimte voor alle ballonnen, auto's en aanhangers. Er werd in 1998 een nieuw pand met loods gebouwd aan de Nulweg 15 te Ter Apel. 

In 2005 heeft Erik hiernaast ook een woning en loods laten bouwen en sindsdien is het kantoor op de Nulweg 17 gevestigd.

Begin 2014 is Geert Pals, oprichter van het bedrijf overleden en is het bedrijf als eenmanszaak voortgezet door Erik.

Inmiddels hebben we 5 ballonnen in ons bezit die in het zomerseizoen dagelijks het luchtruim kiezen. Hiervoor hebben we een grote groep vrijwilligers die helpen met opbouwen en volgen; ook wel de “Crewleden” genoemd. Tevens hebben we enkele “freelance piloten” die regelmatig voor ons varen.


Op 8 april 2018 bestonden we al weer 25 jaar! Ter gelegenheid hiervan hebben we een film gemaakt over 25 jaar Westerwolde Ballooning. Tevens heeft RTV Noord een reportage over ons gemaakt.
Onderstaand beide items.


Reportage RTV Noord 


(update 2021) Inmiddels heeft Erik al meer dan 2500 ballonvaarten gemaakt o.a. in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk en Saoedi Arabië. Teven is Erik wedstrijdpiloot en heeft 6 keer deel genomen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Heeft 1 keer de Exel cup gewonnen in 2014 en is Nationaal recordhouder in de klasse ax-7 (ballonnen van 1600-2200 kubieke Meter geschikt voor max 3 personen) in de categorie "tijd" met een vaart van 9 uur en 3 minuten.

Crewlid worden?

Geïnteresseerd in een nieuwe hobby? Dan kun je je bij ons aanmelden als crewlid en onder begeleiding van een ervaren crewlid een keer meehelpen om te kijken of dit iets voor je is. Wij geven onze crewleden een onkostenvergoeding en af en toe mogen ze een keer mee in de ballon. Tevens organiseren we ieder jaar een "crewavond".  Zowel mannen als vrouwen kunnen crewen. Je moet minimaal 14 jaar zijn om bij ons te crewen.

Een rijbewijs, bij voorkeur BE, is natuurlijk handig, maar ook zonder kun je bij ons crewen.
De crew bezigheden bestaan uit: het samen rijden naar het opstijgterrein, het opbouwen van de ballon en na de start het volgen van de ballon. Dit gebeurt d.m.v. zicht, contact met de piloot via de radio en andere handige apps.
Zodra de ballon geland is wordt de ballon weer ingepakt en na de champagnedoop voor de passagiers rijden we weer terug.

Per ballonvaart zijn minimaal 2 crewleden nodig. De meeste vaarten vinden plaats van april t/m oktober. Dit gebeurt doorgaans in de avonduren circa 2 uur voor zonsondergang en soms in de ochtenduren vlak na zonsopkomst. Je kunt zo vaak crewen als je wil. Sommige crewleden helpen 1 keer in de maand en andere meerdere keren per week. De totale activiteit duurt circa 4-5 uur.

Heb je interesse dan kun je ons altijd even bellen op 0599-587878 of mailen naar info@westerwoldeballooning.nl